Hesther van Doornum

Hesther van Doornum

Tijdens haar studie aan de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam ontdekte Van Doornum (1973) de voor haar ideale vorm van uiting van haar creativiteit: schilderen. Vanaf die tijd heeft Van Doornum de combinaties van technieken en materialen op een geheel eigen manier ontwikkeld waarin ze zichzelf constant uitdaagt. Hierdoor leveren haar werken een onderscheidend beeld op: ze zijn te herkennen aan de strakke, grillige en voelbare horizontale en verticale structuur in hun achtergronden. De toets is voel- en zichtbaar door de ophoping van verf door het gebruik van plamuur- en paletmessen in combinatie met aangedikte verf (soms middels zand). Hierdoor, en door het aanbrengen van soms wel 10 opake en transparante verflagen, ontstaat een verdieping in kleur en een extra dimensie. Van Doornum heeft een voorkeur voor klassieke natuurlijke tonen. Met maar een paar kleuren mengt zij tientallen nuances. De kleuren worden zowel optisch, direct op het doek als op het palet gemengd. Deze eigen toepassing van verf en techniek geven de schilderijen bij elke wisselende lichtval, seizoen en omgeving, een nieuw gezicht.

 

Door de jaren heen heeft haar werk een ontwikkeling doorgemaakt van figuratief naar een abstractere en impressionistische benadering van haar onderwerpen. Ook daarin ligt voor haar telkens weer een uitdaging. Met name vrouwen en hun portretten, zijn centrale onderwerpen in haar schilderijen. Door hun open houding stralen ze kwetsbaarheid en kracht uit. Dit wordt versterkt door hun transparantie, de personages vloeien als het ware over in de achtergrond. Vormen van het gezicht veranderen ten bate van een uitgebalanceerde compositie en de gewenste sfeer. In de opzet van de ogen licht de bezieling van Van Doornum. Die bepalen, samen met de gebruikte kleuren, sterk de uitstraling en sfeer van het uiteindelijke schilderij.

 

‘Ik ben een vrouw die vrouwen schildert: ik hoor ze, zie ze, lees over ze, voel met hun mee, begrijp ze, gevoelsmatig – hun kracht, hun kwetsbaarheid, verwonder me over ze en ga schilderen. Het treffen van een bepaalde blik, een emotie: hier vind je de schoonheid van echt- en eigenheid in!’

 

Van Doornum’s werken zijn opgenomen in zowel zakelijke- als privé-kunstcollecties en publicaties over de hele wereld. Ze schildert zowel vrij als in opdracht.

Interesse naar deze kunstenaar?

Categorie
acryl op doek