Monique Zwerver

Monique Zwerver

Toen Monique jaar 14 was ging zij voor het eerst naar Amsterdam omdat zij in de Viva had gelezen dat er een kralenwinkel op een van de grachten zat. Razend nieuwsgierig en met de plattegrond van Amsterdam onder de arm stapte ze op de trein.Sindsdien kan Monique geen kraal of juweel voorbij lopen of haar oog is er al op gevallen. De gekte sloeg zelfs over op haar zus en moeder wat resulteerde in de eerste kralenwinkel van Eindhoven. Ze haalde de krant, kregen veel opdrachten, gaven zelfs cursussen en workshops. Uiteindelijk vertrok Monique naar het buitenland en reisde samen met een schoenenontwerper de wereld over en bleef zo vol van ideeën.

Bezoeken aan beurzen, ateliers en schoenenfabrieken waren natuurlijk het hoofddoel maar als Monique onderweg een brocante-, antiek- of rommelmarkt tegen kwam moest zij deze bezoeken. De schatten die zij toentertijd heeft gevonden worden nog steeds gebruikt in haar objecten. Vintage sierraden, oude horloges, edelstenen, knopen, munten, zilverwerk, oude ringen en broches en natuurlijk Swarowski stenen.
20 jaar geleden ontstond per toeval het eerst ‘jewel-art’ stuk van Monique. ‘Ik was in mijn atelier bezig met een opdracht voor een sieraad toen mijn man binnenkwam met een buste. Dat was in de tijd van Madonna die het korset van Jean Paul Gaultier droeg (en wereld beroemd heeft gemaakt). Voor de grap legde ik twee zilveren doppen op de borsten van die buste en ik kon vervolgens niet meer stoppen met het bewerken hier van.’

Tegenwoordig bewerkt Monique voornamelijk maskers en schedels die worden gezocht en gevonden op brocante- en rommelmarkten. ‘Ik ga echt op zoek naar maskers op diverse markten, ik word ook zenuwachtig als ik er geen meer op voorraad heb want als ik een idee heb wil ik er meteen mee aan de slag.’ Monique heeft met haar jewel-art diverse malen in het buitenland geëxposeerd waaronder Tjianjin China.

Categorie
jewel-art, mixed media