Olav Slingerland, 2 schalen in de leegverkoop

Olav Slingerland

Olav Slingerland (1969) volgde zijn opleiding aan de Design Academy te Eindhoven. Vanuit de opleiding tot industrieel ontwerper is Olav enthousiast geworden voor het kleinschalig gieten van keramiek. Het gietproces is een werkwijze tussen het industriële en ambachtelijke in. Door dit procédé is hij in staat kleine series werk te ontwikkelen, en tegelijk een heel persoonlijk eigen handschrift neer te zetten. Doordat hij het werk zelf kan uitvoeren is hij onafhankelijk van industrie of derden, en heeft hij het totale proces in eigen hand. Zo ontstaan gebruiksvoorwerpen en objecten die met de hand gemaakt zijn, precies zoals de ontwerper heeft bedoeld.
Toegankelijkheid van een product zoekt Olav vaak in humor, bijvoorbeeld in de ‘Bebouwde Kom’. Daar zoekt hij naar een vormentaal die universeel, vrolijk en soms humoristisch is, waardoor bij menigeen een glimlach verschijnt. Vooral in de speciale opdrachten vindt de ontwerper het belangrijk dat mensen zich aangesproken voelen door wat het voorwerp je verteld, en welk verhaal er achter de opdrachtgever en het ontwerp zit.

 

‘Mensen, reacties van mensen, het verhaal van mensen, mensen verrassen, verstillen en blij maken’ dat is de basis voor de ontwikkeling van zijn nieuw werk. Verder zoekt hij naar een samenspel, integratie of contrast van keramische producten met de ruimte waarin ze zich bevinden. Geïnspireerd door interieur en architectuur, ontstaan er ideeën voor producten die als elementen of als zelfstandige objecten, een bijdrage leveren aan het interieur en woongenot. Vanuit een groter beeld is een product voor in het interieur ontwikkeld.’

Categorie
keramiek