Yoël Benharrouche, ALLE WERKEN ZIJN UITVERKOCHT! WEL NOG BOEKEN TE KOOP

Yoël Benharrouche

Benharrouche vertrekt al in 1974 op jeugdige leeftijd naar Frankrijk alwaar hij in Nice tot 1985 een opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten volgt. Zijn studierichting is Joods-fundamentalistische schrijfkunst en daarnaast geeft hij tot 1992 tekenles aan veelbelovend talent. Zijn Franse jaren zijn voor Benharrouche een periode van vorming en rijping, waarin hij alle facetten van de kunstgeschiedenis bestudeert en vertrouwd raakt met diverse schilderstechnieken.

 

In 1993 keert Benharrouche terug naar Israël en vestigt zich met zijn gezin aan de rand van de woestijn. Daar, in een groots en historisch kader, geeft hij zijn inspiratie de vrije loop en schildert hij een wereldbeeld, waarin het stoffelijke zich verheft tot het spirituele. Eenmaal terug in Israël ontwikkelt hij zich verder tot de spirituele schilder die hij nu is. Yoël Benharrouche treedt als het ware binnen in zijn werk; hij vereenzelvigt zich met het onderwerp. Het is onmogelijk anders te schilderen, zegt hij. Er zijn geen grenzen aan het doek, de horizon schuift telkens iets verder naar achteren. Benharrouche’s manier van kleurengebruik en vormgebruik komen op een fraaie manier tot uiting in zijn creaties. De symboliek in de schilderijen is treffend. Bijna alles verwijst naar zijn spirituele achtergrond. Veel inspiratie haalt hij uit de schoonheid van zijn geboorteland. Ook kerkelijke literatuur onderbouwt zijn kijk op mens en samenleving. Hij laat een bovennatuurlijke wereld zien los van elke logica. Het onwezenlijke wordt zichtbaar als in een droom. Visioenen worden werkelijkheid.

 

Wereldwijd wordt Benharrouche geroemd om zijn werk. In 2005 openden nieuwe galerieën in Frankrijk, Israël en New York waar zijn werk het hele jaar door wordt geëxposeerd. Benharrouche’s schilderijen verrijken vele privé collecties.

Interesse naar deze kunstenaar?

Categorie
mixed media, olieverf op doek, terragrafiek